Czarna, kudłata Galloway to symbol szkockiej hodowli bydła nie wiele mniej znany niż Black Angus. Rasa krów wywodząca się z rejonu Galloway, leżącego na pograniczu północno-zachodniej Anglii, nie ma jednak określonego umaszczenia – czarne są najpowszechniejsze, ale jednocześnie można spotkać odmiany brązowe, białe czy też przecięte białym pasem w poprzek lub z białym pasem na grzbiecie. Specyficzna, obfita sierść Galloway nadaje je nie tylko niezwykłego wygląda, ale ma też wpływ na mięso. Nie musi ono być bowiem tak szczelnie okryte zewnętrzną warstwą tłuszczu tzw. „białego”. W związku z tym gromadzi więcej tzw. „czarnego” tłuszczu w środku mięśni, który pełni rolę zasobu energetycznego. To on nadaje wyjątkowej soczystości mięsa rasy Galloway, poza tym jest zdrowszy – zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych.