Supli di Riso to rzymski sposób na zagospodarowania risotta, które pozostało z poprzedniego dnia. Po prostu formuje się je w kuleczki i obsmaża na patelni. Co do koncepcji jest to więc danie bardzo zbliżone do mediolańskiego Risotto al salto. Można też oczywiście przygotować risotto specjalnie na Supli di Riso.
Składniki:
– risotto z 250 gr ryżu
– kulka mozzarelli starta na tarce z grubymi oczkami
– 100 gr szynki parmeńskiej pokrojonej w drobną kostkę
– 2 łyżki sosu pomidorowego
– 2 łyżki parmezanu tartego
– łyżka siekanej pietruszki
– 3 jajka
– mąka
– bułka tarta
– oliwa
Przygotowanie:
- Risotto zostawić do ostygnięcia.
- Pozostałe składniki wymieszać. Posolić i popieprzyć.
- Mokrymi rękoma formować krokiety: na małe porcje ryżu nakładać farsz i zawijać je w kulki.
- Krokiety obtaczać w mące, następnie w roztrzepanych jajkach i w bułce tartej.
- Ryż obsmażać w oliwie z każdej strony, aż zrumieni się na złoto.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)