Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Hoja Santa / Święty Pieprz / Meksykański Pieprz Liściasty | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Hoja Santa / Święty Pieprz / Meksykański Pieprz Liściasty


Hoja Santa to rodzaj pieprzu (łac. Piper auritum) uprawianego w Ameryce Środkowej i Południowej. Cenione są jego liście – Hoja Santa oznacz święte liście (stąd też nazwa Święty Pieprz) – o dość złożonym aromacie, porównywanym do: Eukaliptusa, Lauru, Lukrecji, Sasafras, Anyżu, Gałki Muszkatułowej, Mięty oraz Estragonu (jako substytutu zwykle używa się Liści Awokado). Szczególnie ceniony jest w kuchni meksykańskiej gdzie nazywany jest także Acuyo lub Anisillo. Dodaje się go m.in. do Tamales, sosu Mole Verde, a przed gotowaniem liśćmi owija się także mięso oraz ryby (zawija się w nie także ser). Hoja Santa używa się jako dodatek do Kakao, a w południowo-wschodnim Meksyku robi się z niego likier Verdin.

[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych