Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kalmary | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kalmary


Kalmary to kosmopolityczne głowonogi zamieszkujące wszystkie oceany i morza do nich przyległe. W Europie, z kulinarnego punktu widzenia, najbardziej popularne są w basenie Morza Śródziemnego. Kalmary jada się zarówno jak są malutkie oraz dorosłe. Ich tuszki świetnie nadają się do nadziewania i grillowania. Często kroi się je w pierścienie i smaży lub dusi. Jadalne są także macki, najlepsze pieczone.
Zobacz: sposób na czyszczenie i przygotowanie Kalmarów oraz Ośmiornicy



(Najpopularniejszy i najprostszy sposób serwowana to smażenie w głębokim tłuszczu pierścieni z kalmarów, tak robi się m.in. w Grecji)



Przepisy z Kalmarami


Grecja

Kalamari Plaki (Kalmary zapiekana w pomidorach)
Xtapodi me Ouzo (Ośmiornica z Ouzo)

Włochy

Calamari Ripieni in Teglia (Faszerowane kalmary)
Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)

Malezja

Char Hor Fun / Wat Tan Hor (Makaron ryżowy w sosie)
Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych