Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kanawalia / Jack Bean | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kanawalia / Jack Bean


Kanawalia to rodzaj fasoli występująca w przeszło 70 odmianach. Rośnie w obszarach tropikalnych zarówno w Azji, na Oceanii i w Ameryce. Najbardziej popularnymi odmianami są:

  • Jack Bean Pospolity (łac. Canavalia ensiformis) najpopularniejsza jest w Brazylii gdzie nazywana jest Świńską Fasolą (feijão-de-porco), ale występuje także w Tajlandii (Thùa Lan Dtao). Ze wzglądu na toksyczność nie można jej jadać surowej i konieczne jest dokładne dogotowanie.
  • Fasola Szablasta (łac. Canavalia gladiata) rosnąca w długich strąkach. Uprawiana w Azji i Afryce.
  • Fasola Zatokowa (Plażowa) lub Fasola MacKenzie (łac. Canavalia rosea) jak sama nazwa wskazuje rośnie w terenach nadmorskich. Ma strąki długości 10 – 15 cm.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych