Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kassumunar / Bangle / Żółty Imbir | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kassumunar / Bangle / Żółty Imbir


Kassumunar (łac. Cassumunar Zingiber, syn. Z. purpureum Roxb.) zwany też Żółtym czy też Czerwonym Imbirem, to roślina wywodząca się z Indii i Azji Południowo-wschodniej – z imbirem jest spokrewniony, ale ma większy korzeń o intensywnie żółtym miąższu. Rośnie przede wszystkim w Indonezji, gdzie ma wiele nazw, ale najpopularniejsza to Bangle. Jadalny jest bulwiasty korzeń używany nie tylko jako przyprawa, ale także roślina lecznicza – w Tajlandii tradycyjnie używa się go przy masażach. Jego tutejsza nazwa to Phrai ew. Plal.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych