Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Katuk / Szparagi Tropikalne | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Katuk / Szparagi Tropikalne


Katuk (łac. Sauropus androgynus) nazywany także Słodkim Liściem to popularna roślina, a zarazem warzywo liściaste południowo-wschodniej Azji. Bardzo smaczne są zresztą nie tylko liście, ale i młode pędy zwane Tropikalnymi Szparagami. Katuk zwykle używany jest do zup (w Wietnamie gotuje się go z krabem, wieprzowiną i suszonymi krewetkami), a także do szybkiego smażenia typu stir-fry – w Malezji przygotowuje się go tak z jajkami i suszonymi anchovis.

Nazewnictwo
Chiny: Mani Cai
Malezja: Cekur Manis, Sayur Manis lub Asin-Asin
Tajlandia: Pak Waan
Wietnam: Rau Ngot

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych