Mezcal to narodowy alkohol Meksyku. Produkuje się go z agawy – w języku Nahutal, którym posługiwali się Aztekowie mexcalli oznaczało gotowana agawa. Najbardziej znaną i najczystszą formą Mezcalu jest Tequila sporządzana wyłącznie z soku z Agawy Niebieskiej. Sam Mezcal robi się z ponad 20 gatunków tej rośliny, co gwarantuje różnorodność smakową alkoholu – nie używa się przy tym samego soku, ale całe łodygi oraz rdzenia. Poza tym Mezcal jest destylowany jeden raz, podczas gdy Tequila dwukrotnie.
W jego przypadku podział kategorii alkoholu jest podobny, ale prostszy niż w przypadku Tequili.
– Blanco to alkohol czysty, tuż po destylacji
– Reposado to Mezcal leżakowany od dwóch miesięcy do roku
– Anejo starzony jest powyżej roku
Istnieje też odrębna kategoria Mezcal con Gusano czyli alkohol w którym zalana jest larwa ćmy Hypopta Agavis, żerująca na agawie.