Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kopra | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kopra

Kopra to wysuszony na słońcu (lub mechanicznie, przy użyciu ognia) biały miąższ Orzechów Kokosowych. Zawiera duże ilości tłuszczu – ok. 70 proc. – stąd przede wszystkim używa się jej do tłoczenia Oleju Kokosowego. Poza tym używana jest w przemyśle cukierniczym – głównie w postaci wiórków. Najwięcej Kopry produkuje się na Filipinach oraz Indonezji, które zabezpieczają ponad połowę światowego zapotrzebowania na ten surowiec.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych