Kafteji Tajine (Tajine z warzywami i wątróbką)


Kafteji to popularny w Tunezji zestaw obsmażanych warzyw – rodzaj przekąski. Kafteji Tajine jest więc połączeniem dwóch wyjątkowo powszechnych tutejszych dań – tajine to jajeczna zapiekanka przygotowywana na wiele sposobów z różnymi nadzieniami. W tej wersji najbardziej przypomina tajine tradycyjnie jadany w uboższych domach, gdzie zwykle dominowały warzywa. Akcenetem mięsnym są podroby jagnięce (można je zastąpić drobiowymi), które bardzo często towarzyszą samemu katfeji. Nie jest to jednak składnik obowiązkowy.

Składniki:

– 8 jajek
– pół porcji Kafteji (bez jajek), z ok. 700 gr warzyw
– 400 gr podrobów jagnięcych, ew. drobiowych – wątróbka lub serca – pokrojonych w małą kostkę (opcjonalnie)
– mała, posiekana cebula
– łyżeczka suszonej papryki
– szczypta kurkumy
– szczypta mielonej kolendry
– 100 gr bułki tartej
– garść siekanej pietruszki
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • 2 jajka ugotować na twardo i posiekać.
    • Podroby zrumienić z dodatkiem cebuli. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Dodać nieco wody i dusić, aż będą miękkie.
    • W misce wymieszać warzywa, podroby, gotowane na twardo jajka, bułkę tartą i pietruszkę.
    • Dodać pozostałych 6 jaj. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą.
    • Całość wymieszać i przełożyć do żaroodpornej płaskiej formy, nasmarowanej oliwą.
    • Tajine zapiekać około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych