Kafteji to tunezyjska przystawka warzywna. Tradycyjnie traktowana była jako jedzenie ubogich, dziś to bardzo popularny dodatek do dań, ew. szybka przekąska. Często serwuje się ją w towarzystwie smażonych jagnięcych podrobów, stanowi także składnik Kaftaji Tajine, ale także podaje się ją po prostu jako dodatek do kanapek.
Dobór warzyw można modyfikować. Niezmienną bazą pozostaje jednak dynia, pomidory i ziemniaki. Do Kafteji nie używa się właściwie przypraw, więc jej smak w głównej mierze opiera się o jakości użytych warzyw. Jak wiele tunezyjskich przystawek często serwuje się je z sadzonymi jajkami.
Składniki:
– 2 cukinie, pokrojone w kostkę
– 500 gr dyni, pokrojonej w kostkę
– 4 pomidory, posiekane
– 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
– 2 papryki chili, pokrojone w kostkę
– 2 łyżki harissy
– 5 jajek
– oliwa
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oddzielnie usmażyć na oliwie, aż będą miękkie.
- Gotowe warzywa wymieszać z harissą, doprawić solą oraz pieprzem i włożyć na dużą patelnię.
- Całość podsmażyć, a gdy będą już gorące na wierzch posadzić jaka.
- Patelnie przykryć i na malutkim ogniu smażyć 5 – 10 minut, aż jajka się zetną.
W tunezyjskim street-foodzie porcje Keftaji przed podaniem są jeszcze dodatkowo siekane razem z jajkiem.