Kafteji to popularny w Tunezji zestaw obsmażanych warzyw – rodzaj przekąski. Kafteji Tajine jest więc połączeniem dwóch wyjątkowo powszechnych tutejszych dań – tajine to jajeczna zapiekanka przygotowywana na wiele sposobów z różnymi nadzieniami. W tej wersji najbardziej przypomina tajine tradycyjnie jadany w uboższych domach, gdzie zwykle dominowały warzywa. Akcenetem mięsnym są podroby jagnięce (można je zastąpić drobiowymi), które bardzo często towarzyszą samemu katfeji. Nie jest to jednak składnik obowiązkowy.
Składniki:
– 8 jajek
– pół porcji Kafteji (bez jajek), z ok. 700 gr warzyw
– 400 gr podrobów jagnięcych, ew. drobiowych – wątróbka lub serca – pokrojonych w małą kostkę (opcjonalnie)
– mała, posiekana cebula
– łyżeczka suszonej papryki
– szczypta kurkumy
– szczypta mielonej kolendry
– 100 gr bułki tartej
– garść siekanej pietruszki
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- 2 jajka ugotować na twardo i posiekać.
- Podroby zrumienić z dodatkiem cebuli. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Dodać nieco wody i dusić, aż będą miękkie.
- W misce wymieszać warzywa, podroby, gotowane na twardo jajka, bułkę tartą i pietruszkę.
- Dodać pozostałych 6 jaj. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą.
- Całość wymieszać i przełożyć do żaroodpornej płaskiej formy, nasmarowanej oliwą.
- Tajine zapiekać około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.