Tajine bil Kharouf czyli tajin z jagnięciną to jedna z podstawowych wersji tej popularnej w Tunezji jajecznej zapiekanki z nadzieniem. Do lat 60-tych wersja ta rozpowszechniona była jednak głównie wśród dobrze sytuowanych rodzin, które nie miały problemu z kupnem relatywnie drogiego mięsa. Ubożsi Tunezyjczycy swoje tajiny przygotowywali raczej na bazie warzyw – czyli tzw. Tajine bil Khopra. Również w tym przepisie używany jest bakłażan, który zresztą można zastąpić np. cukinią. Zmieniać można także mięso – używając np. wołowiny uzyskuje się potrawę zwaną Tajine bil Lahmed (można także dodawać cielęcinę)
Dziś połączenie jagnięciny z bakłażanem to jednak jeden z najpowszechniejszych wersji tajina. Jada się go m.in. w okresie Ramadanu.
Składniki:
– pół kg mięsa jagnięcego z łopatki lub wołowiny pieczeniowej, pokrojonego na małe kawałeczki
– 2 nieduże bakłażany, pokrojone na plasterki
– duża cebula, drobno posiekana
– 8 jajek
– 200 gr tartego, żółtego sera
– pęczek siekanej pietruszki
– pół łyżeczki kurkumy
– 5 łyżek oliwy
– tłuszcz do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Zrumienić na niej mięso.
- Do mięsa dodać kilka łyżek wody, kurkumę i połowę pietruszki. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie. Odstawić je do ostygnięcia.
- W misce rozbić jajka i połączyć je z 3/4 sera. Do masy tej dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać.
- W międzyczasie bakłażany usmażyć w głębokim tłuszczu, aż zaczną robić się rumiane.
- Usmażone bakłażany odstawić na papierowy ręcznik, aby odciekł nadmiar tłuszczu.
- Warzywa połączyć z masą mięsno-jajeczną. W razie potrzeby całość doprawić jeszcze solą.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Masę przełożyć do natłuszczonej, żaroodpornej formy, oprószyć resztą sera i piec niespełna pół godziny, aż wierzch się zarumieni.
- Podając tajine ozdobić pozostałą pietruszką.