Tajine el Bey to jedna z wersji tunezyjskiego tajina, czyli rodzaju zapiekanki jajecznej, która nawiązuje do popularnych tutejszych ciastek Baklawa el Bey. Ich cechą chrakterystyczną są trzy odcinające się kolorystyczne warstwy. Tak samo jest w Tajine el Bey – w baklawie zielony kolor uzyskuje się dzięki pistacjom, a w przypadku zapiekanki jest to szpinak i pietruszka.
Sam przydomek „el Bey” nawiązuje do tytułu jakim osmańscy Turcy obdarzali m.in. urzędników władających w ich imieniu Tunezją (bey to ogólne określenie wodza) – to właśnie z nich wywiodła się dynastia Husajnidów rządząca krajem od początku XVIII wieku do roku 1957. Użycie ich tytułu w odniesieniu do potrawy nadawało jej szczególnego prestiżu.
Składniki:
– 1 kg szpinaku
– 9 jajek
– 150 gr ricotty
– 150 gr tartego żółtego sera
– pęczek posiekanej pietruszki
Farsz mięsny:
– 250 gr mielonej jagnięciny
– cebula drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– łyżeczka mielonych ziaren kolendry
– 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- Przygotować farsz: na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej jagnięcinę z dodatkiem cebuli, czosnku oraz kolendry. Usmażone mięso odstawić aby przestygło.
- Szpinak zblanszować w gotującej się wodzie (ok. 3 min). Odsączyć go i posiekać.
- Przygotować pierwszą warstwę: szpinak wymieszać z trzema lekko rozbełtanymi jajkami i 1/3 częścią mięsnego farszu. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Przygotować drugą warstwę: sery wymieszać z trzema lekko rozbełtanymi jajkami i 1/3 częścią mięsnego farszu. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Przygotować pierwszą warstwę: pietruszkę wymieszać z trzema lekko rozbełtanymi jajkami i 1/3 częścią mięsnego farszu. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Na dnie natłuszczonej oliwą, okrągłej foremki ułożyć warstwę ze szpinakiem. Zapiekać ok. 5 minut.
- Na szpinak ułożyć drugą warstwę, z serami i zapiekać kolejne 5 minut.
- Na wierzch ułożyć warstwę z pietruszką. Całość zapiekać jeszcze 5 minut.
- Upieczone ciasto ciąć jak baklawę: w kwadraty lub diamenty.