Kabkabou (Duszona ryba)


Kabkabou czy też Kabkabu to używane w Tunezji określenie odnoszące się do potraw duszonych. Zwykle w ten sposób traktuje się rybę gotowaną w warzywnym sosie, chociaż dla ścisłości niektórzy używają nazwy Kabkabou bel Hout, czyli ryba duszona. Przez wieki przepis ten uchodził za posiłek wyższych sfer. Dziś jest już raczej powszechnie używany.
Tak jak w wielu innych tunezyjskich przepisów z ryb (takich jak np. Mosli Bouri) ich mięso, przed duszeniem doprawiane jest kminem.

Składniki:

– 4 filety z białej ryby (ok. 250 gr każdy)
– pół puszki pomidorów
– 2 cebule, drobno posiekane
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 4 łagodne papryczki chili, pokrojone na paski
marynowana cytryna (ew. skórka otarta ze świeżej cytryny)
– łyżka kaparów
– 50 gr oliwek, kolor wedle uznania
– szczypta szafranu, namoczonego w pół szklanki gorącej wody
– łyżeczka kminu
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Filety doprawić kminem, solą i pieprzem. Odstawić na kwadrans.
    • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem.
    • Dodać pomidory. Doprawić sola i pieprzem i dusić kwadrans.
    • Wlać wodę z szafranem, a kiedy sos się zagotuje dodać rybę. Dusić ją ok. 10 minut.
    • Do sosu dodać paprykę i gotować kolejne 5 minut.
    • W międzyczasie z marynowanej cytryny usunąć miąższ, skórę pokroić w paski i opłukać w wodzie.
    •  Skórkę cytryny (marynowaną czy świeżą), oliwki i kapary dodać do sosu i całość dusić jeszcze 5 minut.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych