Hout Makli po arabsku oznacza po prostu smażoną rybę. Poniższy przepis pochodzi z wybrzeża Tunezji. Najlepiej sprawdza się z takimi rybami jak dość pojemna i nie całkiem określona grupa Seabassów oraz tzw. Okoni Morskich, które były tu łowione już w czasie świetności Kartaginy.
Istotnym elementem receptury są marynowane cytryny, które nadają wyjątkowo świeżo-cytrusowy smak. Bez trudu można je przygotować w domu (patrz przepis), trzeba to jednak zrobić z kilkutygodniowym wyprzedzeniem (ew. można zastąpić skórką otartą ze świeżej cytryny, chociaż to już nie będzie ten sam smak).
Składniki:
– 4 filety z białej morskiej ryby (200 – 250 gr każdy)
– puszka pomidorów
– marynowana cytryna (ew. skórka otarta ze świeżej cytryny)
– cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 150 gr zielonych oliwek
– łyżeczka harissy
– pół łyżeczki kurkumy
– pół pęczka pietruszki, drobno posiekanej
– 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- Harissę i kurkumę wymieszać z 4 łyżkami oliwy. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną marynatą nasmarować filety rybne i odstawić na pół godziny
- Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Zeszklić cebulę i czosnek.
- Doprawić solą oraz pieprzem i dodać pomidory. Dusić ok. kwadrans.
- Oliwki blanszować ok. 10 minut we wrzącej wodzie.
- Z marynowanej cytryny usunąć miąższ, a skórkę pokroić na paski. Opłukać je w zimnej wodzie dla pozbycia się nadmiaru soli i octu.
- Do pomidorów dodać oliwki, skórkę cytryny i pietruszkę. Smażyć jeszcze 2 minuty.
- W międzyczasie usmażyć rybę – ok. 5 minut z każdej strony.
- Filery podawać z pomidorowym sosem.