Bouri to arabska, używana w Tunezji nazwa cefala. Ryba ta szczególnie popularna jest m.in. w połowach rybaków z portu Bizerta położonego na północy kraju. Przepis na pieczonego cefala, czyli właśnie Mosli Bouri nie odbiega tu bardzo od tego jak ryby przygotowuje się w innych zakątkach Morza Śródziemnego: zapieka się je w brytwannie z dodatkiem warzyw (można go zastąpić właściwie dowolną morską rybą).
Arabowie, a szczególnie Tunezyjczycy, nie wyobrażają sobie jednak przygotowania ryby bez kminu, która jest tu obowiązkową przyprawą do ich delikatnego mięsa.
Składniki:
– cefal sprawiony i pokrojony na steki (dzwonki) grubości 2-3 cm, ew. 1 kg steków lub filetów innej ryby o białym mięsie (może być np dorsz)
– pół kg ziemniaków, pokrojonych na plastry
– 4 pomidory pokrojone na ćwiartki
– 2 zielone chili przekrojone wzdłuż
– cebula pokrojona w piórka
– cytryna pokrojona na plasterki
– łyżka mielonego kminu
– łyżeczka mielonej kurkumy
– szczypta szafranu namoczonego w paru łyżkach gorącej wody
– 5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- W misce wymieszać oliwę z kminem, kurkumą i szafranem (razem z płynem z namaczania). W tej paście obtoczyć rybę, dodać cebulę i odstawić na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Kawałki ryby ułożyć w brytwannie. Dookoła niej ułożyć cebulę, ziemniaki, pomidory, chili i plastry cytryny.
- Całość zalać pozostałą po marynowaniu ryby oliwą z przyprawami. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Rybę i warzywa zapiekać około pół godziny.