Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Lemang (Ryż w bambusie) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Lemang (Ryż w bambusie)

Lemang to malajska potrawa ryżowa wywodząca się z północnego Borneo (jadana także przez mieszkających na południu wyspy Indonezyjczyków). Lepki ryż mieszany jest z mlekiem kokosowym po czym mieszanką tą nadziewa się kije bambusowe (końce obwiązuje się liśćmi bananowca). Malajski lud Iban mieszkający na Borneo przygotowuje Lemang z okazji tutejszych dożynek zwanych Hari Gawaj. Bambusowe kija ustawia się w szeregu nad ogniskiem, a zawarty w nich ryż gotuje się. Lemang zywkle towarzyszy mięsnym potrawom w zawiesistych sosach.
Zobacz: Ketupat

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych