Pasembur to rodzaj malajskiej sałatki z warzyw i owoców morza wywodzącej się z Penang, północno-zachodniego regionu kraju. Często jest utożsamiany z powszechną w Malezji i Indonezji sałatką Rojak. W niej jednak dominują warzywa oraz owoce. Druga jego wersja, popularna wśród mieszkających w Penang imigrantów chińskich, zwana jest Cheh Hoo co oznacza surowa ryba. Dziś jednak coraz częściej zamiast surowej ryby używa się meduzy.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sałatki wymieszać i na pół godziny wstawić do lodówki. Przed podaniem warzywa polać sosem. Składniki można też ułożyć obok siebie, a sos podać w miseczce (tak jak na zdjęciu obok).
Składniki:
– 250 gr krewetek usmażonych
– ogórek, pokrojony na kawałki
– jicama, pokrojona na kawałki (można ją zastąpić kawałkiem białej rzodkwi)
– 2 ugotowane ziemniaki, pokrojone na kawałki
– 100 gr tofu, pokrojone w słupki i obsmażone
– 100 gr kiełków fasoli mung
– 2 ugotowane jajka, pokrojone na kawałki
– 2 chili, drobno posiekane
– porcja sosu arachidowego
(Poniżej nieco inny przepis na Pasenbur z ostrym sosem – na bazie chili, szalotki, czosnku, trawy cytrynowej, imbiru oraz kecombrang – oraz krewetkami, siekanymi i smażonymi w rzadkim cieście, w formie placuszków – z dodatkiem cebuli, chili oraz kiełków. Film w oryginalnej wersji językowej.)