Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Limousine | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Limousine


Skojarzenie nazwy rasy krów Limousine z luksusowymi samochodami jest całkiem trafne – określenie limuzyna wywodzi się bowiem od bryczek używanych we francuskim rejonie Limousin, skąd wywodzi się także ta wołowina. Co więcej ważące ponad tonę dorosłe byki same mogą uchodzić za limuzynę wśród innych krów. Bardziej charakterystyczne jest jednak ich prehisotryczne pochodzenie – są ponoć progeniturą rdzawoczerwonych krów wyrysowanych w jaskiniach Lascaux. Dobrze dostosowujące się do warunków i płodne krowy dobrze przyjęły się w hodowli. Do XIX wieku traktowano je jednak jako zwierzęta pociągowe – rasę Limousine wyodrębniono jednak dopiero w latach 30-tych XX wieku. W tym czasie zdobyły popularność nie tylko we Francji, ale na całym kontynencie – dziś to główna, europejska rasa eksportowa.

Jednym z wołowych, klasyków kulinarnych Limousine są zrazy zawijane Paupiettes de boeuf.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych