Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Lufar | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Lufar


Lufar (łac. Pomatomus saltatrix) bardziej swojsko zwany Skrzelołuskiem, a przez amerykanów Bluefish to drapieżna ryba kosmpolityczna. Odławia się ją na całym świecie, a poza USA i Brazylią największych połowów dokonują rybacy z Turcji (miejscowa nazwa to Lüfer), którzy w niektórych latach odpowiadają nawet za ¾ odłowów – po prostu nie trzymają się limitów połowów, co przyczynia się do przetrzebienia gatunku. Ryba dorasta zwykle do 60 cm długości i kilku kilogramów wagi. Używana jest zarówno do pieczenia oraz smażenia, jak i wędzenia.

Lufar niekiedy utożsamiany jest ze Snapperem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych