Kurek


Kurek czerwony (łac. Chelidonichthys lucerna) to niewielka ryba o aromatycznym, chociaż niezbyt soczystym mięsie. Poza tym ostre łuski i duża głowa powodują, że jest ono trudno dostępne. Dlatego zwykle używa się go do zup, takich jak marsylska Bouillabaisse. Francuzi, to zresztą czołowi konsumenci ryby znanej tu pod nazwą Grondin perlon – słowo grondin oznacza dudniący odgłos jaki wydaje ryba. Szczególnie popularny jest na południu kraju gdzie na Kurka czerwonego mają własne określenia, takie jak Trigle hirondelle, Galline czy też Gallinette.
Drugi popularny gatunek tej ryby to Kurek szary (łac. Eutrigla gurnardus). To już jednak specjalność Azji wschodniej – 60 proc. połowów przypada na Chiny, a popularny jest też w Japonii, na Tajwanie oraz w Indonezji i Wietniamie.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych