Fettuccine Alfredo to makaron tak prosty, że Włosi nie uznają że istnieje na niego nawet jakakolwiek recepta. Jednocześnie jest to kwintesencja rzymskiej prostoty kulinarnej: makaron z serem i masłem – stąd czerpie zresztą swoją drugą nazwę al Burro czyli z masłem. Często określa się ją jako Doppio Burro, czyli z podwójnym masłem, bo tłuszczu trzeba dodać dużo. Za patrona ma jednak Alfredo di Lelio, słynnego restauratora który swoją knajpę otworzył w Rzymie w 1914 roku. Serwował w niej właśnie Fettucine al Burro. Pomysł ten wcześniej przetestował ponoć na swojej żonie. W czasie ciąży straciła apetyt, więc Alfredo zdecydował się na przygotowanie prostego ale odżywczego pokarmu, dlatego też przygotował go z makaronu jajecznego – popularnego w całym Lacjum Fettuccine.
Składniki:
– 350 gr Fettuccine
– 100 gr masła
– 100 gr tartego Pecorino Romano
– szczypta gałki muszkatułowej
Przygotowanie:
- Ugotować makaron al dente.
- Na patelni roztopić masło.
- Do masła dodać makaron.
- Całość opruszczyć gałką muszkatułową, serem, solą i pieprzem. Chwilę podsmażyć na dużym ogniu i wymieszać.
(A na filmie swoje wersje Fettuccine Alfredo przygotowuję profesjonaliści i amatorzy)