Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Misticanza (Sałata miaszana) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Misticanza (Sałata miaszana)


Misticanza to nieco zmieniona forma słowa mescolanza czyli mieszanka. Chodzi tu o mieszankę różnego rodzaju ziół i sałat rosnących powszechnie w Lacjum i całych środkowych Włoszech. Jej obecny skład ustalił się w okolicach XVI wieku. Wówczas częstowali nią braciszkowie zakonni, chodzący po domach po jałmużnę.
Podobny zestaw sałat nazywany Mesclun można spotkać w Prowansji.

Składniki:

W skład Misticanzy wchodzą zioła i rośliny liściaste dość popularne, takie jak chociażby Rukola, Radichio, Rzeżucha czy też Sałata Masłowa, ale także te rzadziej dostępne, w tym: Sałata Łodygowa znana w Polsce jako Głąbik Krakowski, Portulaka, Rapunkuł, Babka pierzasta czy też Psiząb liliowy.

Aby przygotować Misticanzę wszelkie dostępne z listków sałaty należy wymieszać i podlać oliwą zaprawioną octem balsamicznym, pieprzem oraz solą.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych