Taki sposób przygotowywanie karczochów jest najsłynniejszym żydowskim daniem w kuchni Włoskiej – Carciofi alla Giudia znaczy tyle co karczochy po żydowsku (inne to m.in. Pizza Ebraica d’erbe). W Rzymie, Lacjum i całych środkowych Włoszech było przygotowywane zwłaszcza zimą, kiedy karczochy nie miały wielkiej konkurencji wśród warzyw.
Składniki:
– 4 karczochy
– pęczek natki pietruszki
– kilka listków mięty
– oliwa
Przygotowanie:
- Karczochom obciąć górną część liści oraz łodygi, tak aby można je było ustawić.
- Pomiędzy liście karczochów wetknąć gałązki pietruszki i liście mięty. Oprószyć solą.
- Karczochy wstawić do rondla i zalać oliwą do połowy wysokości.
- Całość smażyć na dość dużym ogniu, aż liście się zrumienią i będą chrupkie. Wówczas zmniejszyć płomień i przykryć. Dusić jeszcze dwie, trzy minuty.
- Odsączyć z tłuszczu i podawać.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o to, aby pokazać jak się przygotowuje tę potrawę.)
/Fot: Martasem//