Casoncelli alla Bergamasca (Pierogi z mięsem)


Casoncelli to określenie odnoszące się do pierogów domowych przygotowywanych w całej Lombardii. Spośród wielu odmian tej tradycyjnej potrawy największe uznanie zdobyły te, których przepis wywodzi się z Bergamo. Co do zasady są to dość duże pierogi formowane w półkola (podobne do polskich). Istotą jest farsz. Bazę stanowi mieszane wołowowieprzowe mięso mielone. Do niego dodaje się tarty Grana Padano, jajko, siekaną kiełbasę (ewentualnie salami), szpinak, pietruszkę, rodzynki, czosnek, a także gruszkę i pokruszone ciastka migdałowe. Po ugotowaniu serwuje się je z masłem szałwiowym.





Składniki:

– Ciasto jak na Tortellini
Farsz:
– 300 gr zmielonego i usmażonego mięsa wołowowieprzowego (może być z pieczeni lub po prostu można wykorzystać mięso pozostałe z poprzedniego dnia),
– 70 gr tartego Grana Padano,
– czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
– 1 jajko,
salsiccia, ok. 150 gr (można zastąpić inną surową kiełbasą) drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– łyżka siekanej pietruszka,
– 10 gr rodzynek posiekanych
– małą gruszka drobno posiekana
– kilka pokruszonych ciastek migdałowych (niekoniecznie)
– szczypta cynamonu
– szczypta gałki muszkatułowej
Sos:
– 100 gr masła
– kilka liści szałwii
– 100 gr boczku pokrojonego w kostkę
– 100 gr Grana Padano

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki farszu połączyć, tak aby powstała z nich jednolita masa. Doprawić solą i pieprzem.
    • Ciasto rozwałkować i wycinać z niego koła o średnicy 6 cm.
    • Na środek każdego krążka ułożyć nieco farszu.
    • Złożyć ciasto, zlepić pierogi i lekko zawinąć – powinny wyglądać jak na zdjęciu (całą operację można zrobić bardziej seryjnie, tak jak na poniższym filmie).
    • Pierogi gotować w osolonej wodzie.
    • Na patelni roztopić masło i parę minut podsmażyć na nim boczek.
    • Dodać liście szałwii, a po chwili ugotowane i odcedzone pierogi.
    • Casoncelli wymieszać z masłem i chwilę podsmażyć. Podawać oprószone Grana Padano.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu, ale nieco alternatywną wersją receptury. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych