Smażone placki serowe Sciat to danie typowe dla żyznego, lombardzkiego regionu Valtellina. Dlatego też używa się do nich składników charakterystycznych dla tej części Włoch – mąki gryczanej oraz sera Bitto. Ciasto na placki jest bardzo podobne do używanego na słynny tutejszy makaron gryczany Pizzoccheri, tyle że zdecydowanie rzadsze.
Składniki:
– 300 gr mąki gryczanej
– 100 gr mąki pszennej
– 100 gr startego sera Bitto (lub innego pikantntego sera)
– 10 ml grappy
– olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę, pół łyżeczki soli wymieszać z wodą i grappą tak aby powstało ciasto w konsystencji podobne do tego na kluski kładzione. Odstawić na pół godziny pod przykryciem.
- Ciasto jeszcze raz zamieszać tym razem z serem.
- Rozgrzać olej.
- Łyżką stołową wrzucać na gorący tłuszcz kulki ciasta. Smażyć na rumiano i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.