Veneto znane też jako Wenecja Euganejska żyje w żyznej delcie Padu i z niej właśnie czerpie. Jest tu więc urodzaj ryżu, najbardziej znana miejscowa odmiana to Vialone Nano, a z drugiej bogata roślinność – przez wieki symbolem płodności było tu serwowane od początku wiosny połączenie ryżu z zielonym groszkiem czyli Risi e Bisi. W Wenecji historycznie nie robiło się jednak risotta, popularnego w takich rejonach jak Lombardia czy Piemont ale zwykłe gotowane risi łączone na koniec z dodatkami (ostatnio rozgraniczenia te już się zacierają). Veneto to także morze i jego produkty, a sama bogata Wenecja nigdy nie stroniła od ekstrawagancji – to właśnie tutaj zrodziła się Carpaccio przekąska z cienko krojonej polędwicy.
Przepisy
Antipasti (Przystawki)
- Asparagi in Salsa di Uova Sode (Szparagi w sosie z jaj i sardeli)
- Carpaccio
- Radicchio al Forno (Radicchio pieczone)
- Sarde in Saor (Marynowane Sardynki)
Polenta
- Gnocchi di Polenta (Gnochi z polenty)
- Polenta al Burro (Polenta z masłem, na słodko)
- Polenta Pasticciata (Zapiekanka z polenty)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Bigoli in Salsa (Bigoli w sosie z sardeli)
- Castradina (Gulasz z wędzonej baraniny)
- Pasta e Fagioli (Wenecka zupa fasolowa)
- Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
- Riso all’Isolana (Ryż z mięsem)
- Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)
- Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
- Rissotto Nero (Czarne Risotto)
- Scampi alla busara (Krewetki królewskie na szybko)
- Zuppa di Cozze a Vongole (Zupa z Małży)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Baccala alla Vicentina (Sztokfisz ma sposób z Vicenzy)
- Fegato alla Veneziana (Wątróbka po Wenecku)
- Pastin (Włoski burger)
Smaki
Przyprawy
Warzywa i owoce
- Asparago Bassano del Grappa (szparagi białe)
- Asparago Rosa di Mezzago (szparagi różowe)
- Asparago Verde di Altedo (szparagi zielone)
- Asparago Viloetto (szparagi fioletowe)
- Borlotti / Borlotto (fasola)
- Broccolo Fiolaro (brokuł)
- Cannelini / Cannelino (fasola)
- Culàti di Valdagno (rzepa)
- Radicchio
Carciofo Violetto di Sant’Erasmo
Produkty zbożowe i oleje
- Bigoli (makaron)
- Agnolotti Pavia (pierogi)
- Casunziei (pierogi)
- Vialone Nano (ryż)
Sery i nabiał
- Agordino di Malga
- Asiago
- Bastardo di Grappa
- Cherz
- Cesio
- Casatella
- Dolomiti
- Formaggio di malga dei sette comuni (di malga altopina)
- Formaio Embriago
- Gresal
- Monte Veronese
- Morlacco
- Piave
- Pressato
- Provolone
Wędliny
- Barbusti
- Barbusti
- Ciccioli (sossoli) della Val Leogra
- Luganega (Luganica / Lucanica)
- Luganeghe / Morete / Barbusti / Mortandèle della Val Leogr
- Prosciutto Veneto Berico-Eugenio
- Sopressa Vicentina
Mięso, ryby i owoce morza
- Baccala’ Mantecato / Bacari (pasta ze Sztokfisza)
- Botarga / Botariga / Ovotorico (prasowana ikra Tuńczyka)
- Castra (Castradina) (wędzona baranina)
- Oca in Onto / Oco in Pignatto (gęsina)
- Sfilacci di cavallo affumicati (wędzona konina)
- Tastasal (Pastin) (mięso mielone)