Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Mosli Bouri (Pieczona ryba) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Mosli Bouri (Pieczona ryba)


Bouri to arabska, używana w Tunezji nazwa cefala. Ryba ta szczególnie popularna jest m.in. w połowach rybaków z portu Bizerta położonego na północy kraju. Przepis na pieczonego cefala, czyli właśnie Mosli Bouri nie odbiega tu bardzo od tego jak ryby przygotowuje się w innych zakątkach Morza Śródziemnego: zapieka się je w brytwannie z dodatkiem warzyw (można go zastąpić właściwie dowolną morską rybą).
Arabowie, a szczególnie Tunezyjczycy, nie wyobrażają sobie jednak przygotowania ryby bez kminu, która jest tu obowiązkową przyprawą do ich delikatnego mięsa.

Składniki:

cefal sprawiony i pokrojony na steki (dzwonki) grubości 2-3 cm, ew. 1 kg steków lub filetów innej ryby o białym mięsie (może być np dorsz)
– pół kg ziemniaków, pokrojonych na plastry
– 4 pomidory pokrojone na ćwiartki
– 2 zielone chili przekrojone wzdłuż
cebula pokrojona w piórka
cytryna pokrojona na plasterki
– łyżka mielonego kminu
– łyżeczka mielonej kurkumy
– szczypta szafranu namoczonego w paru łyżkach gorącej wody
– 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • W misce wymieszać oliwę z kminem, kurkumą i szafranem (razem z płynem z namaczania). W tej paście obtoczyć rybę, dodać cebulę i odstawić na pół godziny.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Kawałki ryby ułożyć w brytwannie. Dookoła niej ułożyć cebulę, ziemniaki, pomidory, chili i plastry cytryny.
    • Całość zalać pozostałą po marynowaniu ryby oliwą z przyprawami. Doprawić solą oraz pieprzem.
    • Rybę i warzywa zapiekać około pół godziny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych