Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Nam Phrik Kaeng (Tajskie pasty curry) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Nam Phrik Kaeng (Tajskie pasty curry)


Nam Phrik Kaeng to bardzo ogólne określenie na wszelkie pasty paprykowe (Nam Phrik), które używa się do przygotowania mniej lub bardziej zawiesistych tajskich dań określanych niezbyt precyzyjną nazwą Curry w rzeczywistości nazywanych właśnie Kaeng.
Najbardziej znane to „kolorowe” pasty serwowane z mięsem oraz mlekiem kokosowym:
Nam Phrik Kaeng Kari to żółta pasta curry
Nam Phrik Kaeng Khiao zielona pasta curry
Nam Phrik Kaeng Phet Daeng czerwona pasta curry
W podobny sposób podaje się regionalne pasty:
Nam Phrik Kaeng Panang (Phanaeng) pasta do Curry Panang
Nam Phrik Kaeng Masaman pasta curry tajskich muzułmanów
Nam Phrik Kaeng Pa pasta tzw. leśnego curry


Funkcjonuje też cała gama past do sosów i rzadszych zup gdzie mleko kokosowe nie jest składnikiem obowiązkowym. Najbardziej znane przykłady to:
Nam Phrik Kaeng Som kwaśna pasta curry wykorzystywana do zup
Nam Phrik Kaeng Khua łagodniejsza wersja czerwonej pasty curry

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych