Nazwa tej kapuścianej sałatki pochodzi z holenderskiego Koolslade skracanego często do Koolksa co oznacza po prostu sałatkę z kapusty. Na długo przed holendrami jadali ją już jednak Rzymianie, a później rozprzestrzeniła się po całej Europie – od Polski do Wysp Brytyjskich. W dzisiejszej formie, z dodatkiem majonezu, szczególnie upodobali sobie ją właśnie Anglicy. Sam majonez został jednak wymyślony w XVIII wieku i wówczas pojawił się w sałatce. W tym samym czasie zaczęto również używać wspomnianej nazwy Koolksa, którą Anglosasi przekręcili na Coleslaw.
Składniki:
– pół główki poszatkowanej kapusty
– cebula drobno posiekana
– marchew strata
– 3 łyżki majonezu
– pół łyżki musztardy
– łyżeczka cukru
– łyżeczka octu winnego
Sposób przygotowania:
Warzywa oraz składniki sosu oddzielnie wymieszać po czym wszystko razem połączyć i doprawić solą oraz pieprzem.