Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Ozór | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ozór


Ozór, najczęściej wołowy, rzadziej wieprzowy czy barani, a czasem nawet kaczy (taki trafia się we wschodnio-chińskiej prowincji Syczuan) to chyba jeden z najbardziej cenionych elementów podrobów. Podobnie jak serce jest to czysty mięsień dlatego po ugotowaniu lub upieczeniu ma dość twardą konsystencję. W Polsce, podobnie jak np. w Czechach ozór, najczęściej wołowy jada się jako zimną zakąskę (trochę jak wędlinę). Podobnie jest zresztą na całym świecie: w Anglii krojony na plastry Luncheon Tongue trafia do kanapek, podobnie robi się w Ameryce (to element kuchni żydowskiej), Meksykanie za to wkładają go do Taco, a Argentyńczycy ugotowany i pokrojony na plasterki ozór marynują. Nawet w Chinach podaje się go na zimno w plasterkach. Tutaj, podobnie jak w Azji południowo-wschodniej używa się jednak także do potraw duszonych i zup. W Europie duszony ozór to m.in. specjalność Rumunii.
Zobacz przepis: Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowym)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych