Øllebrød (Zupa piwna)


W Danii Øllebrød czyli tzw. chleb piwny robi się z chleba żytniego – miejscowego Rugbrød – oraz piwa. Z tej mieszaniny powstaje gęsta zupa. To rodzaj posiłku wywodzący się ponoć z klasztorów, gdzie mnisi kawałki chleba mieli maczać w gotowanym piwie. Później w podobny sposób gospodynie na wsi utylizował zeschnięte resztki z chleba. Taką gęstą zupę zazwyczaj zaprawia się mlekiem lub śmietaną, a czasem także cytryną oraz pomarańczami.

Składniki: żytni chleb pokrojony w kostkę, piwo (najlepiej ciemne), kilka łyżeczek miodu, śmietana i sok z cytryny do smaku

Sposób przyrządzania: chleb zalać piwem i odstawić do nasączenia na kilka godzin. Całość gotować około godzinę – jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać piwa. Pod koniec można ją zmiksować blenderem, dodać miodu, a podając także śmietanę i sok z cytryny.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych