Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Phak Khom | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Phak Khom


Phak Khom (łac. Amaranthus spinosus) to popularne w Tajlandii warzywo zielone przypominające nieco szpinak. Korzenie swoje ma jednak w Ameryce, a uprawy powszechne są także w Afryce. Ma jednak nie tylko zastosowanie kulinarne. W Indiach (nazw. Tanduliyaka) jest używane jako zioło lecznicze w Ajurwedzie, a w Kambodży (nazw. Pti Banlar) służyło także jako szary barwnik do tkanin.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych