Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Porter | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Porter

To ciemne piwo, które od kilku dekad przeżywa renesans w całej Europie, jest czymś pośrednim pomiędzy Ale a ciemnym Stoutem. Z technologicznego punktu widzenia jest jednak praktycznie tym samym co Stout. Powstało w Anglii w XVIII wieku przez wymieszanie kilku rodzajów Ale – brown, pale i mild. Było wówczas napojem przeznaczonym dla robotników pracujących w dokach. Stąd nazwa Porter czyli portowe. Porter jest też pierwowzorem Stouta – mocny porter był bowiem produkowane w trzech wersjach zależnych od mocy Extra Porter, Double Porter oraz Stout Porter . Stouty są więc po prostu ciemniejszymi i bardziej wytrawnymi wersjami Portera – słynny Guinness pierwotnie określany był jako Extra Superior Porter. Co ciekawy według niektórych londyńskie Portery w czasie I Wojny Światowej ustąpiły miejsca irlandzkim, kiedy w Anglii reglamentowano dostawy zbóż co nie dotknęło zielonej wyspy.
Dziś najbardziej znany Porter produkuje londyński browar Fuller’s.
Londyńskich Porterów nie należy mylić z Porterami Bałtyckim, które są piwami dolnej fermentacji.

FavoriteLoading Usuń z ulubionych