Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Pressato / Gresal / Cherz | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pressato / Gresal / Cherz


Pressato to ser dość podobny do Asiago (istnieje zresztą Asiago pressato, czyli najkrócej dojrzewający ser tego typu). Produkuje się go jednak nie w Trydencie, ale w Belluno, a obejmuje też inne miasta rejonu Veneto, takie jak Wenecja, Padwa, Treviso czy Werona. Pressato ma też swoje regionalne nazwy – Gresal w Sedico a Cherz w Livinallongo. Podobnie jak Asiago jest dość mocno wyciskany (stąd nazwa pressato) przez co ma zwarty miąższ i małe dziurki. Dojrzewa około 2 miesięcy.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych