Nasi Hutan (Ryż z rybą)


Nazwę Nasi Hutan należy tłumaczyć jako ryż z dżungli. To jednak już raczej historyczne określenie. Pierwotnie ta prosta indonezyjska potrawa była jedzeniem ubogich mieszkańców wsi żywiących się uprawianym ryżem i tym co znaleźli w dżungli. Wraz z upowszechnieniem się warzyw uprawnych, to one zaczęły dominować w przepisach. Lista dodatków do ryżu jest więc raczej dość dowolna. Ważne, aby było smaczne i dobrze wyglądało.
Dodatek sadzonych jajek w Indonezji jest powszechny w przypadku każdego dania z ryżem, tak jak w Nasi Goreng.

Składniki:

– 350 gr ugotowanego ryżu, np. jaśminowego (ciepłego)
– wyfiletowana makrela lub inna ryba
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 4 szalotki, posiekane
– 2 zielone chili, posiekane
– garść zielonej fasolki, posiekane
– skórka otarta z połowy limonki
– kilka posiekanych listków bazylii oraz mięty
– łyżka oleju

Przygotowanie:

    • Makrelę zgrillować lub upiec: zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
    • Gdy ryba nieco podzielić ją na płatki.
    • Rozgrzać olej na patelni i usmażyć jajka sadzone.
    • Ciepły ryż wymieszać z pozostałym składnikami, posolić. Na wierzchu ułożyć sadzone jajka.

 
Ryż podawać z dowolnym Sambalem – np. rybnym Sambalem Terasi.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych