Wołowina Argentyńska


Bydło do Argentyny hiszpańscy konkwistadorzy sprowadzili dość wcześnie, bo już w 1536 roku. Warunki życia na tutejszych stepach zwanych Pampą miały doskonałe. Z drugiej strony mały rynek wewnętrzny powodował, że stada gwałtownie zaczęły się powiększać. Gdy więc pod koniec XIX wieku wynaleziono metody transportu żywności gwarantujące jej trwałość, Argentyna z dnia na dzień wyrosła na światowego potentat wołowiny. Miała jej dużo i dobrej jakości. Tak pozostało do dziś – obecnie jest trzecim po Brazylii i Australii eksporterem tego mięsa. To zresztą skłoniło miejscowych hodowców do jeszcze staranniejszej pracy nad swoimi stadami i doboru coraz bardziej właściwych mięsnych rasy bydła. Dziś wypasane na Pampie krowy to prawdziwy kalejdoskop najlepszych światowych ras. Znajdują się wśród nich m.in. brytyjskie Shorthorn, Hereford i Aberdeen, francuskie Charolais, indyjskie Zebu, a także miejscowa Holando-Argentino, będąca modyfikacją mlecznej krowy Holsztyńsko-Fryzyjskiej, tak aby dawała także mięso.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych