Pachnotka / Shiso


W Polsce Pachnotka zwyczajna (łac. Perilla frutescens) znana jest przede wszystkim jako roślina ozdobna. Na dalekim wschodzie od dawna pozyskuje się z niej olej, a także wykorzystuje do przyprawiania potraw – liście mają smak pośredni pomiędzy miętą (niekiedy jabłkiem), a bazylią. Szczególnie popularna jest w Japoni gdzie nazywa się Shiso. Liście jej odmiany czerwonej Akajiso (łac. Perilla frutescens var. crispa f. purpurea) używane są do farbowania Umeboshi czyli marynowanych moreli oraz marynowanego Imbiru (stąd różowy kolor). Poza tym podobnie jak pachnotka zielona Aojiso (łac. Perilla frutescens var. crispa f. viridis) używana jest do przybrania potraw (Sashimi) oraz sałatek – w 2009 Pepsi wprowadziło nawet specjalną serię napojów Pepsi Shiso. W Japonii wchodzi także w skład mieszanki przyprawowej Shichimi Tōgarashi. Pachnotka popularna jest również w Korei gdzie nazywa się ją Deulkkae czyli dziki sezam – tutaj z ziaren shiso tłoczy się olej zwane Perilla. Używa się jej głównie do sałatek (w Malezji dodaje się do Nasi Ulam), ale też jest marynowana. W Wietnamie (Tử tô) dodaje się ją do duszonych dań, często w towarzystwie ryżowego makaronu varmicelli.
Substytut: betel, liście winogron, mięta, bazylia

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych