Crostata (Kruche ciasto z Ricottą i dodatkami)

Nazwa Crostata odnosi się do wszelkich włoskich tart bazujących na kruchym cieście czyli Pasta Frolla. Najczęsciej są przyrządzane na słodko: z dżemem, owocami lub słodzoną ricottą z czekoladą i likierem anyżkowym Anisette – jej nazwa to Crostata di Ricotta. We Włoszech tarty chętnie nadziewa się jednak także warzywami – porami, groszkiem, szparagami, fasolą czy też brokułami (tak jak na przepisie powyżej – film w oryginalnej wersji językowej). Wówczas nazywa się je Crostata Salata.
Poniżej przepis na Crostata Salata con Ricotta e Prosciutto Cotto, czyli prosty placek z ricottą i gotowaną szynką, którą można zastąpić innymi dodatkami:

Składniki:

Ciasto:
– 280 gr mąki pszennej (typ 00)
– 2 jajka
– 100 gr masła
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
Farsz:
– 250 gr ricotty
– 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej na małe kawałki
– 100 gr sera w stylu Provolone, w plasterkach
oliwa

Przygotowanie:

    • Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać masło pokrojone w drobne kawałki (powinno być w temperaturze pokojowej), proszek do pieczenia i sól. Wszystko zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię i na pół godziny wstawić do lodówki
    • Przygotować farsz: ricottę wymieszać z szynką, łyżką oliwy i doprawić solą oraz pieprzem
    • Gdy ciasto stężej wyjąć z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki (najlepiej okrągłej)
    • Ciasto wyłożyć kawałkami sera typu Provolone, po czym nałożyć farsz
    • Jeśli zostanie resztka ciasta można użyć go do zrobienia na wierzchu kratki jak na szarlotce
    • Całość posmarować oliwą i przez około trzy kwadranse piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych