Kalafior


Kalafior (łac. Brassica oleracea L. var.botrytis) wbrew pozorom to jedna z odmian Kapusty Warzywnej. Nie ma jasnych informacji jak kapusta wyewoluowała w roślinę o duży mięsistym kwiecie. Wiadomo, że kalafior znany był już w starożytnym Rzymie pod nazwą Kapusta Cypryjska. Później wspominali o nim arabscy botanicy, ale w europejskiej kuchni rozpowszechnili ją dopiero Włosi w XVI wieku – nazwa wywodzi się od włoskiego cauli-fiori czyli kapuściany kwiat. Dziś bardzo popularny jest także we Francji, gdzie ponad 90 proc. upraw prowadzonych jest w Bretanii.
We Włoszech znany jest też podobny do kalafiora, stożkowy i zielonkawy Broccolo Romanesco, który nie jest jednak kalafiorem, a kultywarem Brokuła.

Kalafior upowszechnił się na całym świecie i na całym świecie zazwyczaj jest traktowany jako dodatek do zup. Tak jest w przypadku angielskiej Golden Vegetable Soup, bałkańskich gulaszy – słoweńskiej Obary i greckiego Lagos Stifado – a nawet indonezyjskiego Sayur Lodeh.

(Krótkie kompendium wiedzy na temat kalafiora)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych