Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Scotch Bonnet | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Scotch Bonnet

Nazwę papryczki Scotch Bonnet należy tłumaczyć jako Szkocki Czepek. Chodzi tu w szczególności od rodzaj beretu z pomponem (tzw. Tam o’shanter), jaki nosili Szkoci – niewielka Jamajska chili o tej nazwie przybiera takie właśnie, dość specyficzne kształty. Jest to pokrewna chili Habanero odmiana tzw. Papryki Chińskiej (łac. Capsicum chinense). Podobnie do niej ma nieco cytrusowy i mocno pikantny smak – w skali Scovilla wyceniona została na 100.000 do 325.000 punktów. Najpowszechniejsza jest na Jamajce – wchodzi w skład mieszanki Jamaican Jerk Spice w której marynuje się mięso – oraz na Caymanach. Używana jest jednak na całych Karaibach, w Gujanie (tutaj nazywana jest także Ball of Fire), a nawet dotarła do Afryki Zachodniej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych