Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Stelvio / Stilfser | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Stelvio / Stilfser


Stelvio czy też Stilfser to ser charakterystyczny dla położenego w Górnej Addydze Bolzano. Nazwę swoją zawdzięcza znanemu wśród turystów Narodowemu Parkowi Stelvio. Od 2007 roku jest objęty prawem ochrony regionalnej DOP. Jest to ser górski, a więc zioła którymi karmią się krowy nadają im mleku wyjątkowy aromat. Ma wysoką zawartość tłuszczu (co najmniej 50 proc. tłuszczu w suchej masie) a zatem również zbyt długo nie dojrzewa – nieco ponad dwa miesiące. Podaje się go z polentą, towarzyszy także Speckowi w Zuppe di Cereali.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych