Sky (Galareta)


Sky to duńska wersja auszpiku czyli galarety. Używanie do niego mięsa – tak jak w przypadku np. polskich nóżek – nie jest jednak konieczne. Duńczycy robią też, samą doprawianą galaretę którą kroją na plastry i jedzą na kanapkach przede wszystkim z wędliną (klasycznym połączeniem jest wątrobianka i słynna kanapka Dyrlægens Natmad). Poniżej prosty przepis na taki właśnie bezmięsny Sky.

Składniki:

– pół litra wody
– 2 kostki bulionowe
– pół cebuli posiekanej
– garść siekanej pietruszki
– szczypta soli
– 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Zagotować wodę z kostkami bulionowymi oraz cebulą i pietruszką. Na koniec dodać sól i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać po czym odcedzić, przelać do miseczki i odstawić do ostudzenia (gdy będzie chłodne wstawić do lodówki). Galaretę pokroić, tak aby można ją było układać na kanapkach.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych