Roast Beef (Pieczeń wołowa)



Nie ma większej klasyki brytyjskiej kuchni jak niedzielna Roast Beef czyli pieczona wołowina. Najlepsza jest ze szkockich krów rasy Aberdeen Angus, których mięso poprzerastane jest drobnymi żyłkami tłuszczu. To powoduje, że w czasie pieczenia nie wysycha i pozostaje soczyste (ciekawym porównaniem jest tu polska Sztufada, którą przed pieczeniem nadziewa się słoniną, właśnie po to aby była soczysta). Przed pieczeniem koniecznie trzeba zamarynować mięso aby skruszało – angielscy restauratorzy poświęcają temu nawet kilka dni. Istotne jest również użycie relatywnie dużego kawałka mięsa, dzięki temu środek pieczeni pozostaje lekko krwisty. Dlatego w dobrych brytyjskich restauracjach podaje się tzw. Beef Trolley czyli cały wózek wypełniony ogromny połciem pieczonej wołowiny, z którego wykraja się kawałki Roast Beefu.

Składniki:

– 2 kg wołowiny zrazowej w jednym kawałku
– 0,5 l czerwonego wina
– 2 liście laurowe
– 6 ziaren pieprzu
– 4 łyżki English Mustard (ew. zwykłej musztardy)
– 4 ząbki czosnku posiekane na plasterki
– 4 świeże gałązki tymianku
cebula pokrojona na grube półtalarki
– 2 marchewki pokrojone w grube plasterki
por pokrojony w grube plasterki
– szklanka bulionu wołowego
– łyżka oleju
– 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

    • Sporządzić marynatę z wina, ziół, musztardy i cebuli. Umieścić w niej wołowinę i wstawić na noc do lodówki.
    • Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
    • Na dnie brytwanny ułożyć warzywa, a na nich odsączoną i wysuszoną wołowinę. Podlać olejem i piec bez przykrycia około pół godziny.
    • Wołowinę wyjąć z brytwanny, zawinąć w folię i umieścić w ciepłym miejscu, aby dochodziła.
    • Z brytwanny usunąć warzywa, a do pozostałego sosu dodać szklankę bulionu i półtora szklanki winnej marynaty w której peklowała się wołowina
    • Sos zagotować, zredukować i zagęścić mąką.
    • Wołowinę podawać podlana sosem.

 
Najlepszym dodatkiem do Roast Beefu jest Yorkshire Pudding.

(Roast Beef w wykonaniu Jamiego Oliviera)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych