Dania na ostro to stosunkowo świeża koncepcja w kuchni brytyjskiej. Moda na jedzenie z przydomkiem devilled (czyli diabelnie ostre) objawiła się w epoce Wiktoriańskiej. Było w tym sporo inspiracji smakami kolonialny (szczególnie Indyjskimi), ale jednym z podstawowych smaków pozostała gorczyca i wyrabiana z niej musztarda. W ten sposób można było serwować wszystko, od podrobów (Devilled Kidneys) aż po obrośnięte odrobiną mięsa kości, takie właśnie jak żeberka wołowe Devilled Beef Bones.
Składniki:
– 2 kg żeberek wołowych pokrojnych na kawałki
– 4 łyżki sosu Worcester
– 2 łyżki musztardy najlepiej Englis Mustard
– 2 łyżki cukru brązowego
– 2 ząbki czonsnku drobno posiekane
– cebula drobno posiekana
– 2 łyżki soku z cytryny
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 220 st.C.
- Piec w nim żeberka ułożone na ruszcie przez ok. 20 min.
- Zrobić sos mieszając wszystkie pozostałe składniki
- Gorące mięso polać marynatą z sosu. Odstawić na 10 minut.
- Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 st.C.
- Piec żeberka kwadrans.