Boiled Beef and Carrots with Dumplings prawdziwą furorę zrobił w czasie II Wojny Światowej. Wówczas stało się podstawowym posiłkiem brytyjskich żołnierzy. Dawało im siłę (mięso), zdrowie (marchew) i energię (kluski). Choć wojna się skończyła to moda na peklowany mostek wołowy z marchewką i kluskami wcale nie. Wprost przeciwnie, w ostatnich latach przeżywa prawdziwy renesans. Podobnie jak austriacki Taffelspitz, który ma nieco podobną filozofię przygotowywania czy też francuskie Pot au Feu.
Składniki:
– 1,5 kg mostek wołowy zapeklowany wcześniej w soli
– 4 marchewki pokrojne w plastry
– 3 cebule posiekane w półtalarki
– rzepa, pokrojona w kostkę
– 4 łodygi selera pokrjone na plsterki
Kluski:
– pół kg przesianej mąki
– 100 gr masła
– 100 gr smalcu
– 2 jajka
– szczypta soli
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę z warzywami. Doprowadzić do wrzenia i dodać mięso.
- Garnek przykryć i całość gotować na wolnym ogniu ok. 2,5 godziny. W międzyczasie usunąć szumowinę.
- Przygotować kluski. Składniki dokładnie wymieszać i wyrobić miękkie ciasto. Uformować z niego kulki wielkości orzecha.
- Około 20 min. przed końcem gotowania kluski wrzucić do garnka z wodą.
- Na stół podać oddzielnie pokrojone w plastry mięso, ugotowane warzywa, kluski oraz bulion powstały po gotowaniu.
/Fot: fishermansdaughter//