Specjałem trzeciego co do wielkości Irlandzkiego miasta (i największej kolonii polskich emigrantów) jest szynka zwana z irlandzkiego Liamhas Luimneach. Wędzi się ją w dymie z drewna dębu oraz owoców jałowca. Na tym jej obróbka nie musi jednak się skończyć. Irlandczycy po ugotowaniu lub upieczeniu Limerick Ham jadają jako danie obiadowe.
W Limerick szynkę często podaje się w towarzystwie Parsley Sauce.
Składniki:
– Szynka wędzona (najlepiej jałowcowa) o wadze 1 do 2 kg.
– 2 litry cydru (tak aby przykrył szynkę w czasie gotowania)
– pół szklanki cukru brązowego
– łyżeczka musztardy
– 20 goździków
Przygotowanie:
- Szynkę umieścić w garnku, zalać zimną wodą i powoli doprowadzić do wrzenia.
- Wodę wylać i zastąpić ją cydrem. Zagotować.
- Gotować na wolnym ogniu w zależności od wagi – na każdy 1 kg szynki 40 minut gotowania.
- Po ugotowaniu odstawić garnek na pół godziny.
- Wyjąć szynkę. Zdjąć z niej skórę, a tłuszcz naciąć na ukos w obu kierunkach.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
- Szynkę nabić goździkami. Musztardę połączyć z cukrem i tak powstałą masą obtoczyć mięso.
- Szynkę piec w zależności od wagi – na każdy 1 kg mięsa 20 minut pieczenia.