Groszek Siewny / Cicerchia / Almorta


Groszek Siewny (łac. Lathyrus sativus) to roślina strączkowa najbardziej popularna w Azji oraz Wschodniej Afryce. Uprawia się je m.in. w suchych regionach Indii (nazywane są tutaj Khesari) oraz w Etiopii (Guaya), bo groszek siewny lepiej niż inne rośliny znosi jałową i suchą glebę. Nasiona nie są okrągłe jak w popularnym Grochem, ale mają dość nieregularne kształy – przypominają kamyczki. Podobnie jak strączki jadane są także w europejskich krajach śródziemnomorskich: Hiszpanii (Almorta), Portugalii (Chicharos) oraz Włoszech (Cicerchia). Zarówno Hiszpanie jak i Włosi mielą groszek na mąkę – w Manchy robi się z niej rodzaj śniadaniowej “owsianki”. Normalnie dodaje się go zup i dań duszonych. We Włoszech cicerchia traci na popularności, ale wciąż jest uprawiania w środkowych regionach kraju: Lacjum, Marche, Apulii oraz Umbri.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych