Borghol bil Allouche (Burgul z jagnięciną)


Allouche czy też Al’allush to słowo o berberyjskich korzeniach oznaczające jagnięcinę. W Afryce Północnej przejęli je jednak zarówno Arabowie (chociaż mają własne określenie Kharouf), jak i Żydzi. W kuchni marokańskiej oraz tunezyjskiej, przydomek ten jest doklejany do różnego rodzaju dań właśnie z jagnięciną – może być np. Couscous bil Alouche, a także zupa Shorba bil Allouche. Najpopularniejsze, głównie w Tunezji jest jednak Borghol bil Allouche czyli burgul z jagnięciną.
Przygotowuje się ją trochę jak pilav – kaszę wsypuje do płyną (sosu) i gotuje tak długo, aż wchłonie go w całości nabierając właściwego smaku. To bardzo prosty przepis.

Składniki:

– pół kg jagnięciny, pokrojonej na kawałki (może też być mielona)
– 300 gr bulguru
– 100 gr ciecierzycy namoczonej przez noc
– 2 cebule, drobno posiekane
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 4 łyżki mielonej papryki
– 2 łyżki kurkumy
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • W garnku rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek.
    • Dodać mięso. Obsmażyć ze wszystkich storn i doprawić papryką, kurkumą, a także solą i pieprzem.
    • Mięso zalać pół litra wody. Kiedy się zagotuje dodać bulgur i ciecierzycę.
    • Całość dusić około pół godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem – okazjonalnie zamieszać i ew. dodać nieco wody jeśli cała zostanie wchłonięta.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych